3 glavne vrste ljudske energije

11 новембра, 2021 Valentina Šljivić

Postoje tri glavne vrste ljudske energije.

Prvi tip: xian tian qi (prenatalna energija), takođe poznat kao yuan qi (originalni ći) potiče od chinga (prvobitne suštine, primordijalnog ćija) koja je po prirodi jin. To je juan ći koji smo nasledili od trenutka kada smo formirani kao embrion. Sastoji se ne samo od vitalne plazme, DNK i chinga naših roditelja, već i od mentalnog kontinuuma našeg toka uma u kome je pohranjen potencijal svih karmičkih radnji koje smo ikada počinili od pamtiveka. Količina juan ćija za svaki ljudski životni vek je unapred određena pre rođenja i ne može se dopuniti kada se potroši. U trenutku kada se juan ći iscrpi, telo će prestati da funkcioniše i smrt će uslediti.

Drugi tip: hou tian qi (post-natalna energija) je po prirodi jang. Ovu energiju asimiliramo iz hrane, vazduha i aktivnosti koje smatramo neophodnim za naše zdravlje i kondiciju. Vrsta energije koja nam je potrebna za upravljanje i funkcionisanje tela je u stvari fuzija xian tian qi i hou tian qi – mešavina ćija vode i ćija vatre koji stvaraju ying qi (hranjujuću energiju) i wei qi (zaštitna energija). Funkcija ying qi-ja je da koordinira snagu / dobit zang qi (unutrašnje energije), jing qi (energija meridijana) i zong qi (energija zasnovana na fuziji vazduha) dok putuje u krvnim sudovima i energetskim meridijanima, iz kojih se obezbeđuje gorivo za telo dok usmerava rad psiho-fizičkog sistema kroz interakciju sa energijama wu xing. Wei qi sa druge strane, reguliše telesnu temperaturu i znojenje jer se manifestuje duž površine krvnih sudova, energetskih meridijana i svakog organa i delova tela kako bi obezbedio energetski štit. Štit koji štiti od bilo kakvog oslabljujućeg efekta kome može biti podvrgnut od spoljašnjih uticaja.

Treći tip: ling qi (nadzemaljska – suštinska energija), takođe poznata kao ling shen (nadzemaljski duh) je najsuptilnija od svih ljudskih energija. Kultivisanje ling qi-ja bi trebalo da počne tek nakon što se spajanje xian tian qi i hou tian qi-ja na odgovarajući način rafiniše i prevede u shen (prvobitnu suštinu). Kada se svi dan / tan tieni – energetski centri koji skladište i generišu ći u telu – na odgovarajući način aktiviraju pri čemu se prvobitna suština (vodeni ći) iz donjeg tan tiena povezuje sa vremenskom energijom (vatreni ći) u srednjem tan tien-u kako bi se energizovao duh (shen) u gornjem tan tien-u da bi proizveo energiju čistog sjaja, proces poznat kao “tri cveta koja se skupljaju na vrhu” koji će se na kraju dogoditi, što će dovesti do energizovanja mističnog prolaza – tačke postojanja u kojoj dualnost misli prestaje da važi, uticaji materijalnog carstva se raspršuju i počinje da se pojavljuje spoznaja konačne istine.

Postizanje ovog čistog, ultra najsuptilnijeg ling ćija – koji se često naziva embrion suprasvetskog / nadzemaljskog puta – najavljuje početak više prakse Istinskog buđenja koja uključuje razvijanje veštine u prenošenju misli koja prenosi nečiju svest izvan ograničenja vremena, prostora i materije, čak i izvan degeneracije tela pri smrti.

Tekst pripremila: Valentina Šljivić

Naslovna foto: Aleksandar Šljivić

@copyright OSAM

Ukoliko želite da podelite tekst, molimo da navedete izvor. Kopiranje teksta ili uzimanje njegovih delova dozvoljeno je ukoliko navedete kao izvor blog centra OSAM. Hvala!

2 Comments on “3 glavne vrste ljudske energije

Comments are closed.