Efekti vežbanja BA DUAN JIN (Pa Tuan Đin) – 8 brokata– ći gong vežbi za dugovečnost

12 јануара, 2017 Valentina Šljivić

Efekti vežbanja BA DUAN JIN (Pa Tuan Đin) – 8 brokata– ći gong vežbi za dugovečnost

Foto: Aleksandar Šljivić

Vežbe pokazuje: Valentina Šljivić

Lokacija: Ostrvo Tasos, Grčka

Fotografije prikazuju 8 Ći Gong vežbi koje se nazivaju 8 brokata ili Ba Duan Jin.

Vežbe 8 brokata su naslikane na parčetu svile, a pronađene početkom sedamdesetih godina 20. tog veka u blizini grada Džangšaa u provinciji Hunan, u Kini.

Značenje naziva 8 delova ili komada brokata pokazuje veličanstvenu delotvornost spleta vežbi na zdravlje čoveka od drugih sličnih vežbi iz tog perioda na isti način na koji se brokat veličanstvenošću svog sjaja i lepote izdvaja među drugim tkaninama.

Svaka vežba u sistemu Ba Duan Jin povezana je sa unutrašnjim organom i funkcionalnim sistemom koji on predstavlja.

U daljem tekstu sledi objašnjenje svake vežbe i koji su njeni efekti prilkom izvođenja.

Foto1. Držite ruke visoko sa dlanovima okrenutim ka nebu vežba koja pomaže regulisanju unutrašnjih organa, odnosno jačanje stomaka i creva, odnosno poboljšanje probave. Preporučuje se onima koji pate od lošeg varenja. Podignute ruke gore sprečavaju problem podignutih ramena i bolova u vratu. Podignutim rukama prema nebu pokrećemo funkciju Sanjiao meridijana.

Foto 2. Razvlačenje strele sa levom i desnom rukom – podstiče regulisanje krvi (cirkulacije) i razvija grudni koš. Vežba je delotvorna za otklanjanje masnoće iz ramenog pojasa i gornjeg dela ruku, a pomaže akumulaciju životne energije i lečenje nesanice. Pokreće meridijan Dumai i seriju tačaka Shuxue dužinom kičme i meridijan ruke Taiyin odnosno meridijan pluća.  Razvija muskulaturu donjih ekstremiteta, povećava koordinaciju i balans. Razvija snagu podlaktice i fleksibilnost ručnog zgloba kao i prstiju.

Foto 3. Držanje jedne ruke ka nebu za regulisanje jetre i stomaka – vežba za otklanjanje napetosti, jer se njome jačaju slezina i stomak. Ojačava zglobove i mišiće duž kičme.

Foto 4. Pogledaj unazad da sprečiš razboljevanje i napetost – vežba za jačanje unutrašnjih organa (srca, jetre, pluća, bubrega i slezine) i emocija uzrokovanih stresom kao što su ljutnja, pohlepa, briga, strah, takođe i lečenje hroničnih bolesti. Pogled unazad stimuliše Dazihui tačku na vratu i Shuxue dužinom kičme. Pospešuje cirkulaciju oko vrata i mozga kao i centralnog nervnog sistema. Vežba se izvodi tako da se okretom u levo iza leđa pogled mentalno dovodi do desne pete, odnosno ji (svesna namera da se usredsredi na desnu petu ili obrnuto).

Foto 5. Kruženje glavom i spuštanjem tela u krugovima oslobađamo se stresa – vežba za oslobađanje od stresa i psihičke napetosti kao i viška sala oko struka i zatezanje kože na butinama. ”Ču sjiu huo” znači oterati vatru iz svesti. Stimuliše Dumai meridijan i kičmu. Okretanjem glave stimulišemo Dazhui meridijan na potiljku i podstičemo cirkulaciju. Povećavamo fleksibilnost kukova, zadnjice, abdomena i struka.

Pogled sa leve noge na desno stopalo i sa desne noge na levo stopalo.

Foto 6. Pomeranje ruku odozgo ka dole iza leđa do nogu, dodirivanje stopala za jačanje bubrega – vežba za jačanje bubrega i butina, i kao preventivna vežba protiv zatvora. Preporučuje se osobama sa niskim pritiskom. Usporava proces starenja ukoliko se vežba duže vreme. Preventivno leči nadbubrežne žlezde. Aktivira Dumai meridijan,tačke Mingmeng (kanal bubrega), Yangguan (na kičmi) i Weizhong (iza kolena).

Foto 7. Guranje pesnice napred sa fiksiranim pogledom za povećanje snage – vežba za sniženje krvnog pritiska i predupređivanje ateroskleroze. Povećava apetiti i povećava samopouzdanje. Oči su povezane sa jetrom i stimulišu bolju cirkulaciju. Stimuliše meridijan Dumai, Shuxue tačka na leđima i Sanyin, Sanyung meridijan za obe ruke i stopala.

Foto 8. Podigni se na prste i spusti na pete – vežba podstiče krvotok otklanja zamor, sprečava zatvor i pojavu hemoroida. Blag udarac deluje stimlativno na kičmu, mišiće, doprinosi brzom oporavku od zamora. Nožni prsti su u bliskoj vezi sa unutrašnjim organima, a lučni svodovi stopala sa srcem i krvnim pritiskom.

Pogledajte video: https://www.youtube.com/watch?v=AEtAUJ8u9DM

@ 2017 Sva prava na sadržaj i fotografije zadržava Centar za psihofizički razvoj OSAM. Svako kopiranje, preuzimanje i izmena teksta koji podseća na isti podleže zakonskoj odgovornosti. Tekst je dozvoljen kopirati ukoliko se navede izvor.