Kako poboljšati svoje zdravlje kupkom za stopala

27 јула, 2019 Valentina Šljivić

Jedan od načina na koji ljudi u Kini poboljšavaju svoje zdravlje jeste kupanje stopala. Mnogi Kinezi koriste ovu praksu, posebno zimi i u vrućim vlažnim letnjim danima.

Da biste praktikovali kupanje stopala potrebna vam je specijalna kadica za stopala ili obična plastična kadica koju ćete napuniti toplom vodom. Reakcija svake osobe na toplu vodu će biti drugačija, pa na početku krenite sa niskom temperaturom vode i dodajte toplu vodu postepeno kako se prilagođavate višoj temperaturi.

Potopite stopala (neka budu i zglobovi stopala potopljeni) najmanje 15 minuta. U Kini se dodaje razno lekovito bilje. Ali, postoje sastojci koje možete imati u kuhinji ili biljke koje rastu u vašem dvorištu npr.:

  • Đumbir – zagreva telo, pomaže kod bolova i upaljenih zglobova, ublažava prehlade sa curenjem nosa
  • Epsom sol – ublažava zatvor, smanjuje umor, poboljšava san
  • Sirće – poboljšava miris stopala, sprečava gljivične infekcije, poboljšava cirkulaciju
  • Sok od limuna – deluje kao prirodni piling za uklanjanje žuljeva
  • Himalajska so ili bilo koja so iz kuhinje – izbacuje toksine iz organizma i hrani kosti.

Kupka za stopala, kada ne?

Ako ste trudni ili imate bilo kakvih medicinskih problema, razgovarajte o kupanju stopala sa svojim lekarom pre početka tretmana. Trebalo bi da izbegavate kupanje stopala kada ste gladni ili veoma siti, nakon konzumiranja alkohola, ili kada ste veoma umorni. Ako osećate vrtoglavicu tokom kupanja stopala, izvadite noge iz vode ili dodajte hladnu vodu u posudu. To će uzrokovati kontrakciju krvnih sudova i pomoći da se smanji vrtoglavica.

O znojenju tokom kupke.

Dok kupate stopala, vaše telo može da se zagreje od znoja. Nešto manje znojenje je dobro, ali prekomerno znojenje troši previše energije, tako da treba da završite kupanje stopala pre nego što počne teško znojenje.

Zašto kupati stopala i leti?

Lako je razumeti da se kupka za stopala radi zimi, ali zašto bismo to trebali učiniti i leti, kada je već dosta vruće. Hladni Ći i vlažni Ći se skladište u našem telu i mogu izazvati energetske blokade. Kada je najtoplija sezona, vaše telo i čitav jang sistem se otvaraju sa toplom kupkom stopala, i možete se osloboditi hladnog i vlažnog Ći-ja koji se skladištio godinama u organizmu.

Kupkom stopala možete smanjiti  bolove u stomaku, artritis, i druge vrste nadutosti, otečenosti kao i različite bolove u telu.

Tekst možete podeliti i navesti izvor. Hvala!

@copyright Osam

1 Comment on “Kako poboljšati svoje zdravlje kupkom za stopala

Comments are closed.