Kineska Nova godina – godina metalnog Bivola 2021.

12 фебруара, 2021 Valentina Šljivić

Kineska Nova godina počinje 12. februara 2021. godine i proslava traje 16 dana. Pripreme za novu lunarnu godinu Bivola počinju nedelju dana ranije (4. februara) nizom molitvenih ceremonija i uključuju između ostalog tradicionalno spremanje i čišćenje kuće. Veče uoči Nove godine porodica se okuplja uz večeru, a deci se daruju crvene koverte sa novcem koje simbolizuju sreću u Novoj godini.

Prema jednoj legendi, svake nove godine čudovište pod imenom Nian („Godina“) napadalo je ljude i sela. Čudovište se plašilo buke, svetla i crvene boje tako da su ih meštani koristili da oteraju čudovište. Tradicija se nastavila do danas. Tako da se dolazak Lunarne godine slavi uz vatromet, petarde, dekoraciju i odeću crvene boje.

Prolećni festival

Danom Nove godine (Yuán Dàn – u prevodu „početak“) počinje slavlje i Prolećni festival. Narednog dana obeležava se praznik tazbine kada žena vodi muža i decu na svečani ručak u kuću svojih roditelja. Petog dana Nove godine, nakon molitve za prosperitet, otvaraju se prodavnice. Na ovaj dan se jedu knedle („dumplings„) koje, prema verovanju, privlače obilje.

Osmog dana se obeležava dan prosa i slavi se seljak i njegov naporan rad. Veruje se da lepo vreme ovog dana donosi bogatu žetvu cele godine. Devetog dana (20.02.2021.) slavi se rođendan najvišeg boga u kineskoj kulturi i mitologiji, Cara od Žada, koji u Taoizmu simbolizuje Nebo i vladara Univerzuma.

Festival lampiona

kineska-nova-godina-festival-lampiona-2

Novogodišnji praznici završavaju se obeležavanjem Festivala lampiona 26. februara. Inače ova tradicija je duga preko 2000 godina i tokom godina razvila je mnoga značenja, a praznik je trajao najduže tokom vladavine dinastije Ming, čak mesec dana. Pripreme za festival počinju nekoliko dana ranije, a najvažniji događaj je kreiranje lampiona. Na lampionima se pišu zagonetke i ova igra je popularna među svim generacijama.

Na kineskom jeziku „lampioni“ zvuče slično kao fraza „još dece“ tako da mnogi pale lampione sa namerom proširenja porodice. Takođe, simbol ovog praznika je ujedinjenje tako da se pripremaju lepljive kulgice od pirinča (tāng yuan) punjene slatkim sosevima, čiji naziv na kineskom jeziku zvuči kao reč „ujedinjenje“. S obzirom da je tog dana pun Mesec, uveče se porodica okuplja i među upaljenim lampionima posmatra nebo i vatromete.

2021. godina – godina metalnog Bivola

Prema predanju, Car od Žada je pozvao sve životinje na proslavu, a redosled kojim budu dolazile odrediće njihov redosled u poretku zodijaka. Bivo je došao prvi, ali ga je Pacov zamolio da ga preveze na svojim leđima. Tik pred nego što su stigli, Pacov je iskoristio lukavstvo i skočio sa leđa Bivola i ušao prvi. Tako je Bivo postao druga životinja zodijaka.

Veruje se da su ljudi rođeni u godini Bivola vredni, odgovorni, stabilni, zdravi, pametni i iskreni, ne traže pohvale za svoj rad, nemaju potrebu da budu u centru pažnje, ali mogu biti tvrdoglavi. U kineskoj kulturi, Bivo je životinja koja se naročito poštuje zbog svoje uloge u poljoprivredi.

U 2021. godini radite na sebi, budite uporni, temeljni i strpljivi, ostanite mirni i dajte sve od sebe da se brzo prilagodite situacijama u kojima se nalazite.

Tekst pripremila: Nina Nikolić

Copyright OSAM