Koliko često hodate bosi?

21 августа, 2022 Valentina Šljivić

Da li znate da je ljudskom organizmu potrebno bosonogo hodanje po travi, pesku, vodi? Kada ste poslednji put hodali bosi?

Kako bismo obezbedili redovno oslobađanje kortizola iz organizma potrebno je povremeno da hodamo bosi.

Značaj uzemljenja je praktično zaboravljen razvojem konzumerske svesti. No, to je tema za neki drugi put.

* Da se vratimo na uzemljenje i čemu ono doprinosi? *

Povremeno je potrebno da hodamo bosi po travi, pesku, vodi pa čak i kamenčićima. Čovekovo telo je duboko povezano sa prirodom i njenih 5 elemenata. Jedan od tih elemenata je i Zemlja. Direktnim kontaktom preko stopala, dlanova i tela uspostavljamo kontakt sa zemljom i dolazi do upijanja slobodnih elektrona u naše telo.

Na stopalima postoje akupunkturne tačke putem kojih upijamo energiju zemlje i kroz koje se oslobađamo kortizola – hormona stresa. Najznačajnija tačka oslobađanja stresa je Jong čuan.

* O uzemljenju nauka kaže! *

Uzemljenje je trenutno nedovoljno istražena tema i postoji vrlo malo naučnih studija o prednostima uzemljenja. Međutim, najnovija naučna istraživanja su istražila osnove za hronične upale, kardiovaskularne bolesti, oštećenja mišića, hronični bol i raspoloženje.

Centralna teorija iz jedne pregledne studije “Pouzdani izvor” je da uzemljenje utiče na živi matriks, koji je centralni konektor između živih ćelija.

Električna provodljivost postoji unutar matriksa koji funkcioniše kao odbrana imunog sistema, slično antioksidansima. Oni veruju da se uzemljenjem može obnoviti prirodna odbrana tela. Ustvari pojačati odbrambeni sistem – imunitet.

Dalja istraživanja proširuju ovu ideju.

U maloj studiji “Pouzdani izvor” o uzemljivanju i zdravlju srca, 10 zdravih učesnika je prizemljeno i vršena su merenja krvi pre i posle uzemljenja da bi se utvrdile bilo kakve promene u fluidnosti crvenih krvnih zrnaca, što igra ulogu u zdravlju srca. Rezultati su ukazali na značajno manje nakupljanja crvenih krvnih zrnaca nakon uzemljenja, što ukazuje na prednosti za zdravlje kardiovaskularnog sistema.

Još jedna malo veća studija “Pouzdani izvor” ispitala je ulogu uzemljenja na oštećenje mišića nakon vežbanja. Istraživači su koristili uzemljenje bosonogim stajanjem i ležanjem na travi i merili kreatin kinazu, broj belih krvnih zrnaca i nivoe bola pre i posle uzemljenja.

Analiza krvi je pokazala da je uzemljenje smanjilo oštećenje mišića i bol kod učesnika. Ovo sugeriše da uzemljenje može uticati na sposobnost lečenja.

Način na koji možete da se uzemljujete:

• Hodajte bosi po travi, vodi, pesku

• Lezite na travu i provedite min 5 minuta u tom položaju, kao kada ste bili dete (možete i u nekom od gradskih parkova)

• Valjajte se na plaži u morskom pesku, zakopajte se u pesak

• Plivajte u moru, okeanu, čistom jezeru sa pažnjom i osećajem da ste jedno sa vodom

• Hodajte po kamenčićima, neka vas i bockaju, tada stimulišete akupunkturne tačke na stopalima i vršite detoksikaciju organizma

• Radite vežbu Zhan Zhuang (vežba zagrli drvo kojom se ukorenjujete i stimulišete protok energije kroz telo kao i balansiranje biopolja / Ćipolja)

Zato ako želite da se oslobodite stresa, pritiska, hroničnih bolova, depresije, bolova u mišićima, kardiovaskularnih bolesti, želite da bolje spavate i imate više vitamina G (grounding vitamin), hodajte bosi.

Želim vam lagane korake.

Tekst pripremila: Valentina Šljivić

@copyright 2022 OSAM