Kretanje kroz život sa tokom

15 априла, 2019 Valentina Šljivić

Kako se kretati kroz život prateći tok života? Kako se kretati bez napora? Šta to znači?

Gde god želite da se uputite ne treba da koristite napor. Jednostavno usmerite svesnu nameru gde želite, udahnete, izdahnete, povežete se sa nebom i zemljom* i strpljivo pratite tok reke života dok vas ne odvede tamo gde ste naumili. Reka života je ponekad krivudava putanja ka vašem cilju. Može vam se učiniti i da povremeno ide u sasvim suprotnom pravcu, a ipak ćete na kraju prateći liniju puta uz manje napora stići na cilj, pre nego naprezanjem i mukom.

*za povezivanje sa nebom i zemljom može da vam pomogne vežba Zhan Zhuang

Zagrli drvo ~ Zhan Zhuang

Slikovit primer: vozite 60 na sat i sva zelena svetla se otvaraju, a vi se krećete relativno polako, ali imate jasan cilj i svesni ste svoje namere….dok u drugoj traci…auto jurca 90 – 100 na sat i hvata ga svaka prepreka u obliku zaustavljanja automobila, isparkiravanja, pešaka i crveno svetlo….i ko je stigao „na vreme do cilja“??? …..auto koji ima strpljenja i otvoren put u skladu sa zakonom univerzuma…..jednostavno, a opet teško 🙂

Kretati se u skladu sa „zakonima prirode“ znači „okvirno“ se držati ciljeva, iako se oni mogu činiti veoma važnim. Biti spreman na njihovo menjanje, ako naiđe nešto što vam više odgovara.

To predstavlja ravnotežu između konkretnog i jasnog cilja, a opet istovremeno i uživanja u svemu lepom na šta god da nailazite na putu, sa mogućnošću promene cilja ako vas život odvede na drugu stranu. To ne znači biti mek, to znači biti fleksibilan. To ne znači da smo odustali, samo smo promenili način i putanju.

Cilj se ne menja, mi se menjamo.

Ukoliko osećate mnogo teških emocija vezanih za postizanje ciljeva, tj. ako osećate da biste bili razočarani ako ih ne postignete, vi ćete raditi protiv sebe. U strahu da nećete dobiti to što želite, vi ćete možda ojačati ideju o neuspehu isto ili više od ideje i uspehu.

Ako osetite emocionalnu vezanost za cilj, možda bi najbolje bilo da prvo radite na svojim osećanjima vezanim za taj cilj.

Kako da uspostavite emocionalnu stabilnost? Ukorenjivanjem, smirivanjem uma, posmatranjem svojih emocija, vizualizacijom, prihvatanjem opcije da možda niste u skladu sa ciljem i sopostvenim osećanjima, razmatranjem trenutnih konflikata u vezi sa ciljem, sazrevanjem i bližim razmatrenjem svojih stavova u životu.

Ukoliko osetite da pokušavate silom i pritiskom da postignete nešto što „ne želi“ da se dogodi, malo se povucite i pitajte svoje biće da li je to zaista najbolja stvar za vas i da li je zaista želite?

Možda ipak univerzum, božanska kreacija….pokušava nešto bolje za vas, nešto što trenutno ne možete da „vidite“, uzmete u obzir.

Budite strpljivi sa sobom!!!

Teskt napisala i uredila Valentina Šljivić

Molim vas imajte obzira da je tekst autorski i navedite izvor ukoliko kopirate isti. Hvala!

Foto prirode/vodopada: Romana Stanojev

@copyright OSAM


1 Comment on “Kretanje kroz život sa tokom

Comments are closed.