Mikrokosmička orbita – topli tok energije – buđenje / kretanje vitalne energije Ći

6 јануара, 2019 Valentina Šljivić

Redovna praksa i svakodnevna primena mikroksmičke orbite doneće vam više energije, lakoću i mir u telu i umu.


Postoji drevna taoistička metoda meditacije za pročišćenje, podizanje i cirkulaciju unutrašnje energije putem „orbite“ koju čine glavni energetski kanali u telu. Ova tehnika negovanja i buđenja ći energije naziva se mikrokosmička orbita, a poznata je kao  taoistička ćigong meditacija.

Poznata je i kao „cirkulacija svetlosti“ koja uključuje vežbe dubokog stomačnog disanja, kao i tehnike meditacije i vizualizacije, tako da ima neverovatan uticaj na kompletan energetski i nervni sistem čoveka.

nervna ćelija


Mikrokosmička orbita nastaje cirkulacijom energije iz Upravljačkog kanala; koji kreće od perineuma do vrha glave u predelu fontanele; i prednjeg funkcionalnog kanala koji počinje od trećeg oka do tantiena (predeo stomaka) i do perineuma. Pokretanjem mikrokosmičke orbite osnovni je korak koji vodi do naprednije prakse. Taoisti veruju da mikrokosmička meditacija u orbiti ispunjava rezervoare upravljačkog i funkcionalnog kanala energijom, koja se zatim distribuira svim glavnim meridijanima koji snabdevaju unutrašnje organe energijom Ći.

Ći energija i njena simbolika

Mikrokosmička orbita povlači veliku količinu Ći energije iz sakruma / kokcusa u mozak i na taj način pojačava moždanu cirkulaciju krvi i podstiče izlučivanje vitalne neuro moždane tečnosti. Ujedno je i prva faza kultivisanja “zlatnog eliksira”  besmrtnosti, procesa koji počinje u donjem delu stomaka u predelu tantiena i kulminira u gornjem tantienu u srednjem mozgu. Ovo je verovatno najbolji metod od svih taoističkih metoda za kultivisanje i održavanje zdravlja i dugovečnosti, a istovremeno i „otvaranje tri prolaza“ ka višoj duhovnoj svesti.


Taoisti često govore o stvarima kroz simboliku. „Otvaranje tri prolaza“ drugo je ime za ovu metodu meditacije i odnosi se na tri energetske posude (“kritična čvorišta”). Ovi spojevi pokazuju put za putovanje energije iz sakruma / kokcusa kroz upravljački kanal dužinom kičme do glave, tačke baihui, predela fontanele.

Kako praktikovati mikrokosmičku orbitu

Prvi korak je da se telo umiri i reguliše / smiri disanje. Umirite um i sedite u tihoj sobi, sva čula su zatvorena, a kapci spušteni. Okrenite svoju pažnju ka unutra i vizualizirajte polje energije u prostoru  pupka – tantiena; u prostoru tantiena nalazi se tačka zlatne svetlosti, čista i svetla. Skocentrišite se na pupak dok ne osetite „polje energije“ koji svetli u prostoru pupčane vrpce.

Dah kroz vaš nos će prirodno postati lagan i suptilan, izdišući ravnomerno, neprekidno i tiho, postupno postaje sve mekši i nežniji. Kada je osećaj stabilan i osetite punoću energije Ći, upotrebite svoj um (svesnu nameru) za usmeravanje energije do perineuma i nazad kroz tačku kokcusa.

Stalno vizualizirajte tu energiju koja prolazi kao zlatna spirala koja postupno prolazi kroz kokcus. Kada osetite da je energija prošla kroz ovaj prolaz, vizualizirajte tu energiju koja se podižu uz kičmu, a zatim prolazi sve do jastuka od žada – tačke nebeskog bubnja ili zadnjeg dela mozga. Energiju dovodite do trećeg oka i gornjeg tantiena…..za više znanja i daljem  kretanju mikrokosmičke orbite putem funkcionalnog / yin kanala posetite radionice Prirodno disanje – kretanje Ćija energije u oranizaciji centra za psihofizički razvoj “OSAM”.

Prirodno disanje

Kretanje energije putem orbite

Dišite prirodno stomakom i ne brinite o tome da li se energija kreće  prema gore ili dole, prilikom udisaja ili izdisaja; koordinirajte protok daha i energije na bilo koji način koji vam najviše odgovara.

Ako dugo vežbate ovu tehniku, na kraju ćete moći završiti ceo ciklus podizanja i spuštanja Ći energije u jednoj vizualizaciji. Ako tiho praktikujete unutrašnji rad svakodnevno; nije bitno da li hodate, stojite mirno, sedite ili ležite, životna energija će cirkulisati unutar vas na prirodan način. Taoisti veruju da na taj način nestaju sve hronične bolesti koje čovek ima.

Istinska – izvorna – čista vitalnost

Jednom kada naučite mikrokosmičku orbitu i energetski protok u vašem telu, disanje će postati prirodnije i stabilnije. Udisajem unosićete istinsku pozitivnu energiju neba i zemlje. Ta izvorna energija spušta se u vaše telo kako bi se sjedinila sa vašom ličnom generativnom energijom – Generativna energija to je dah života koji kreira i aktivira u nama generativne principe, koji rađaju, stvaraju i kreiraju život. Generativna energija je energija duše ili svetog duha .

generativna energija

Dve energije će se pomešati obe će cirkulisati, silaziti i uzlaziti iznova i iznova kako bi napunile istrošenu istinsku – čistu energiju u vašem telu.
Istinska energija se usklađuje i transformiše, tako da se vitalne tečnosti (endokrini sistem) koje proizvodi vaše telo i energija svakodnevnog života mogu kombinovati kako bi proizvele istinsku – čistu vitalnost. Kada je istinska vitalnost (životna sposobnost, izdržljivost) u potpunosti razvijena, ona prirodno proizvodi istinsku energiju, a kada je prava energija u potpunosti razvijena, ona prirodno proizvodi naš istinski – čist duh.

Rad s fizičkim problemima

Ako imate bilo kakve fizičke probleme ili poteškoće u određenom delu tela, usmerite svoju energiju na prostor koji je najbliži toj neprijatnosti i pustite da ći energija neko vreme teče. Na taj način pomažete lečenju i isceljivanju oštećenog tkiva. Na primer, ako imate probleme sa karlicom, fokusirajte energiju na prostor karličnog dela; za bol u donjem delu leđa, usmerite energiju na najniži lumbalni pršljen neposredno iznad kokcusa; za bol u gornjem delu leđa i ramenu, usmerite Ći na peti prsni pršljen i tako dalje.

Meditacija mikrokosmičke orbite može uzrokovati da se glava ili telo trese, za šta Taoisti vjeruju da su znakovi napretka.

Prednosti redovnog praktikovanja mikrokosmičke orbite

Redovna praksa mikrokosmičke orbite doprineće veću količinu energije, lakoću i mir u telu i umu. Ona oslobađa ći ili energiju životne sile, tako da oko tela prolazi više vitalne sile, što znači bolju funkciju organa i protok energije.

MO omogućava potpunu ravnotežu suprotnih sila u vašem telu, posebno jina i janga. Praksa MO će otvoriti vašu krunsku, temenu tačku za primanje viših informacija i protoka kosmičke energije, te će dovesti do poboljšanja rada sekusalnih funkcija i vitalnih žlezda nadbubrežne žlezde, (bubrezi se smatraju reproduktivnim organima tako da se za tačku min – meng koristi termin i vrata života), kao i ukupne životne snage.

Drevni spis mikrokosmičke orbite iz taoističkog manastira

@copyrights OSAM
Tekst možete podeliti i navesti izvor. Hvala!

Tekst priredila: Valentina Šljivić

Fotografije: Izvor internet

1 Comment on “Mikrokosmička orbita – topli tok energije – buđenje / kretanje vitalne energije Ći

Comments are closed.