OSNOVNA PRAVILA ZA IZVOĐENJE TAIČIČUAN – a

28 марта, 2020 Valentina Šljivić
  1. Glava okačena, vrat prav.

Da bismo mogli da budemo u ravnoteži tokom izvođenja pokreta Taičičuana / Taijiquana glava mora da liči kao da je okačena o univerzum, vrat stoji vertikalno. Glava kao da je okačena nekom niti, uzmite vlas kose i povucite ka gore, osetićete kako se vrat ispravlja, a samim tim ulazi u vertikalu i opušta.

2. Ramena i laktovi spušteni kao i svi zglobovi na telu.

Dok izvodimo vežbe Taičičuan / Taijiquana, potrebno je da opustimo ramena da padaju prirodno. Ne da slegnemo ramenima i podižemo laktove i približavamo ih rebrima. Pokreti zglobova treba da budu mekani i postojani sa snagom u dlanovima.

3. Leđa i grudi držimo uspravno, dišemo abdominalno.

Leđa držimo uspravno tokom izvođenja Taičičuana / Taijiquana, a grudi blago opušteno. Ne guramo grudni koš napred niti uvlačimo stomak. Abdomen i abdominalno disanje koristimo da qi (vazduh) spustimo u Tantien.

4. Struk je opušten, a rep kičme gura ka zemlji.

Struk se pomera u skladu sa osom gornjeg dela tela kada se telo uvrće ili okreće i na taj način daje ravnotežu tela praktičaru Taičičuana / Taijiquana i omogućava harmonizovane pokrete. Struk mora biti opušten i zadnjica opuštena, da rep kičme gura ka zemlji kako bi ći mogao da se spusti u tantien.

5. Smirenost i opuštenost su osnovni zahtevi za vežbanje Taičičuana / Taijiquana.

Potreban je miran um da bi se obratila pažnja na celo telo tokom izvođenja pokreta, a da telo u tom momentu bude potpuno opušteno. Cilj je opuštenost, ali ne mlitavost, sa svesnom namerom kretanja više nego sa korišćenjem sile /snage pokreta tela.

6. Prirodno, dugo i duboko disanje.

Kada se kaže Prirodno disanje onda je to duboko, nesmetano, smireno disanje uz pokret, takvo disanje se može u potpunosti dostići samo u osnovnim stavovima Taičičuana / Taijiquana.

7. Kombinacija svesnosti i pokreta.

Taičičuan / Taijiquan zahteva svekupnost u akciji i koristi svesnost da bi kontrolisao telo. Pokreti treba da se izvode kontinuirano, mekano, lagano, usklađeno, harmonizovano i koordinisano.

8. Kombinacija lakoće i težine, praznine i čvrstoće.

Kada kažemo lakoće u Taijiquanu / Taičičuanu onda mislimo na to da se krećemo nečujno, kao mačka. Težina, mislimo da sva težina našeg tela treba da potone u stopala kao što Ći treba da obuzme Tantien.

9. Taičičuan /Taijiquan je zasnovan na teoriji Yin i Yang.  

Jin je praznina, Jang je čvrstina, punoća. Kada je vaša leva noga prazna, desna je puna. Tako je kroz celu formu Taijiquan-a puno, prazno, jin i jang…i svo vreme prevladava harmonija bez zastoja.

Tekst priredila: Valentina Šljivić

Fotografije: Aleksandar Šljivić


@copyright OSAM

Ukoliko želite da podelite tekst, molimo da navedete izvor! Hvala!

1 Comment on “OSNOVNA PRAVILA ZA IZVOĐENJE TAIČIČUAN – a

Comments are closed.