Potražite svoju Jin energiju u periodu zimskog solsticija

22 децембра, 2022 Valentina Šljivić

Na severnoj hemisferi 21. decembar je najkraći dan i najduža noć u godini. U daoističkoj teoriji, to je najpotpuniji izraz jin energije i prekretnica kojom polako i postepeno počinje povećanje novog ciklusa janga. Dani će polako ponovo početi da se produžavaju, i to će potrajati. Sada smo u najdubljem i najtišem periodu godine.

U ovom periodu preporučuje se meditacija koja vam može pomoći da se povežete sa dubokom jin energijom i postavite ton za naredne mesece. Iako je najbolje uraditi neki od daoističkih procesa meditacije, ali takođe možete da vežbate jednostavno tražeći mir u sebi.

Vežba

zimski-solsticij-centar-osam-2

Ako ćete vežbati posebno na solsticij i narednih nedelja, pokušajte da počnete kada je tama najjača. Postoji energija koja će dostići vrhunac negde tokom noći koja vas može odvesti u najdublje jin prostore u vama.

Dok sedite i pustite da vaš um ostane tih, pokušajte da pronađete nameru onoga što želite da manifestujete tokom naredne godine. To ne treba verbalizovati. Jednostavno se može samo naslutiti. Sedite tiho, dišite glatko i lagano i polako počnite da pomerate svoju svest prema unutra. Kada osetite da ste otišli daleko, najdalje, i imate osećaj da ste negde stigli – pokušajte da ostanete tamo u tom prostoru najmanje 15 ili 20 minuta.

Neka sve bude meko i mirno. Neka se sve nedovršeno iz prethodne godine slegne u sebe i razreši samo od sebe. Neka ide u zemlju gde će počivati. Neka se zaista smiri i završi. Zatim ostanite na ovom mestu sve dok se osećate prijatno. Kada izlazite iz njega, učinite to bez razgovora ili prebrzog pomeranja. Pokušajte da zadržite nešto od toga sa sobom.

Iako je zima godišnje doba kada stvari miruju i kada treba da se odmorimo i prikupimo energiju, seme za narednu godinu još uvek može biti zasađeno u vreme solsticija. U tami, u dubinama jina, postoji potencijal za novi početak.

Ovo je dobra zimska praksa i može se nastaviti nekoliko nedelja nakon solsticija dok njegova energija još uvek emituje. Dajte sve od sebe da budete svesni i cenite ovaj podsetnik o tekućem prirodnom ciklusu promena.

I naravno, svi oni ljudi koji žive na južnoj hemisferi srećan početak leta!

Budite dobro u svojoj jin energiji.

Vaša instruktorka Valentina Šljivić

Fotografije: Aleksandar Šljivić

@ Copyright OSAM

Ukoliko želite da podelite tekst, molimo da navedete izvor. Kopiranje teksta ili uzimanje njegovih delova dozvoljeno je ukoliko navedete kao izvor blog centra OSAM. Hvala!