Qi – Ći – energija

25 августа, 2017 Valentina Šljivić

Qi – Ći – energija, sve ono od čega nastaje nešto….

Qi – Ći je oblik energije. Često možemo reći da je Qi -Ći oblik senzacije koju čovek oseća kao toplotu, hladnoću, utrnulost tela i sl.

Qi – Ći cirkuliše u prostoru u obliku molekula. Qi -Ći je toliko sićušan da se golim okom ne može videti, ali ga možemo osetiti putem čula mirisa kao da osećamo miris cveća ili hrane.

Ako Qi – Ći posmatramo kao polje, možemo osetiti talase energije koji stvaraju elektormagnetsko polje.

Qi – Ći dolazi sa 5 izvora:

Prvi izvor: Qi – Ći koji dobijamo putem DISANJA

Udahom unosimo kiseonik, a izdahom izdišemo ugljen dioksid. Disanje je prirodni proces putem koga unosimo Qi – Ći. Prilikom disanja uključena su pluća, bronhije, aveole i grudni koš. Bronhije transportuju vazduh, aveole su mesto razmene gde krv prima kiseonik i uklanja ugljen dioksid. U plućima se skuplja odnosno unosi vazduh i to se naziva spoljne disanje. U  krvotoku se vrši razmena kiseonika i ugljen dioksida tako da se taj proces naziva unutrašnje disanje.

Takođe dišemo preko kože i dlačica. Koža se smatra direktnim zaštitnikom krvnih sudova i pluća.

DISANJE je prirodan proces koji nam je dat rođenjem i izvor je unosa Qi – Ći-ja.

Drugi izvor: Qi – Ći HRANE

Hranu unosimo u telo  neophodnu za rast i razvoj organizma koja nam daje energiju za obavljanje dnevnih aktivnosti. Većina hranjivih sastojaka dolazi iz hrane koju unosimo. Hrana ulazi u naš digestivni sistem i apsorbuje se u unutrašnjosti tela. Hranjive materije se prenose u organe putem krvotoka. Hrana Qi -Ćija ima dve funkcije: Prva je zaštita organizma od patogena (virusa, bakterija, miroorganizama), naziva se i Ći zaštite i nalazi se van meridijana. Drugi je hranjivi Qi -Ći koji proizvodi dovoljno hranjivih materija za funkcionisanje organizma. Obe funkcije služe za zaštitu i rad organa u telu.

Treći izvor: ORGINALNI QI – ĆI

Orginalni Qi – je Ći sa kojim smo rođeni. Dolazi od naših roditelja. Prvobitni – iskonski Ći. Ći koji određuje naš život i održava nas.  Ako je prvobitni Ći slab onda nastaje bolest. Slabost nasleđenog Ćija može da se dopuni Ćijem disanja i Ćijem hrane.

Četvrti izvor: Qi – Ći  ŽIVOTNE SREDINE / Životnog okruženja

Prirodni Qi – Ći –Ći iz okruženja…posebna vrsta Ćija koja zahteva od praktičara harmoniju sa životnom sredinom kao i orjentisanost i disciplinu da se Ći tela razmenjuje sa Ćijem okruženja. Jednostavno, da čovek živi u skladu sa zakonima prirode. Razmena se podrazumeva da se udiše Ći iz okruženja, a izdiže Ći koji nije odgovarajući. Diše se kožom i plućima kao celinom. Ovakav Ći može da dovede čoveka u bolje fizičko i mentalno stanje, produži život i  pomogne drugima.

Ći koji leči druge – je drugi oblik Ćija iz okruženja. Praktičar putem meridijana pokreće ili prenosi Ći.

Peti izvor: UNUTRAŠNJI Qi – ĆI

je oblik Qi – Ćija nastao unutrašnjom vežbom uz vođenje pažnje.  Nemaju sva bića unutrašnji Qi -Ći….imaju ga samo oni koji vežbaju određenu disciplinu (QiGONG) za razvijanje unutrašnjeg Ćija.

Primarna komponenta Unutrašnjeg Ćija je orginalni Ći, a sekundarne komponente su ostala tri izvora. Svi imaju mogućnost da proizvedu Unutrašnji Qi –Ći,  ali se ne rađaju sa njime.

Unutrašnji Ći se razlikuje od ostala četiri izvora QI –Ćija  na nekoliko načina:

  • Prva četiri navedena izvora Qi – Ćija se automatski nalaze u telu svakog čoveka, oni nisu pod našom svesnom kontrolom. Unutrašnji Qi -Ći možemo regulisati i slati na način kako mi želimo, brže ili sporije…
  • Prva četiri navedena Qi – Ćija imaju svoju ograničenu funkciju – Ći hrane cirkuliše meridijanima, Orginalni Ći je odgovoran za stanje naših organa. Unutrašnji ći  ima veću funkciju od svih ostalih izvora jer kola našim telom i ima svoju vredniju primenu.
  • Prva četiri navedena Qi – Ćija mogu da održavaju stanje organa i zdravstveno stanje. Međutim unutrašnji Ći može da razvije praktičarove sposobnosti, kreativnost, da poveća koštanu gustoću, poveća fizičku snagu, dovede do mentalnog napretka  i fizičke izdržljivosti.
  • Unutrašnji Ći može da se dobije samo unutrašnjim vežbanjem.

Ovih 5 izvora Ćija se često razume kao Ći u telu. Veoma ih je teško razlikovati zato što su isprepletane i povezane.

 

1 Comment on “Qi – Ći – energija

Comments are closed.