Svetski dan srca – 29.09.

28 септембра, 2022 Valentina Šljivić

Danas zastanite i posvetite nekoliko trenutaka svom srcu. Srcu koje radi za vas svaki dan 24 sata, 365 dana u godini.

Budite u zahvalnosti za njegov besprekoran rad. Osmehnite se svom srcu. Stavite desnu ruku na predeo svog srca, osetite svoje srce. Daa, bum….bum….bum……kada ste mirni ili kada ste uznemireni bum bum bum bum bum….srce kuca.

Srce je simbol hrabrosti, radosti, vatre, crvene boje, ljubavi, poverenja.

Srce je život!

Srce pravi izbor, srce kreira, srcem dišemo, srcem volimo!

Pogledajte koliko je važno naše srce. I lepo je da postoji jedan takav dan, Dan Srca kako bi skrenuli pažnju na njegov značaj i važnost.

Izvor: internet

ZAPADNA MEDICINA govori:

Srce je motor cirkularnog sistema: obezbeđuje 4.7 litara krvi u minuti. Ujednačenim pumpanjem obezbeđuje da krv stigne u svaki deo tela. Srce kuca između 60 i 100 puta u minuti u odraslom telu koje se odmara, a do 200 puta u minuti kada je aktivno. Srce je šupalj organ veličine pesnice; nalazi se u grudnoj duplji u sredini grudi, iznad dijafragme. Smešten je u kesi s duplim zidovima koja se zove perikard, u kom se nalaze srčani mišić ili miokard i unutrašnji sloj tkiva, endokard, kroz koji prolazi krv.

∞ 70 je broj otkucaja srca u minuti. Pumpa 7500 litara krvi dnevno.

∞ 20 sekundi je vreme da crveno krvno zrnce prođe kroz telo. Tako da je razdaljina koju pređe celih 12000 km.

∞ 300 gr. je prosečna težina odraslog srca (raspon: 200-400 gr.)

ISTOČNA MEDICINA govori:

Srce je monarh organima. Srce dominira krvlju, a krv je potrebna svim organima. To je prva funkcija srca.

Druga funkcija srca je “rukovođenje mentalnim aktivnostima” što znači da srce kontroliše duh, mišljenje i svesne aktivnosti, kao i inteligenciju i mudrost koje se odražavaju u svesnim aktivnostima i mišljenjima.

Ako srce normalno funkcioniše u mentalnim aktivnostima osoba je duhovno zdrava – zdravog razuma. Naprotiv ako je neko „nenormalnog“ stanja uma patiće od palpitacije – ubrzanog rada srca, osećaj kao da hoće da iskoči iz grudi; zaboravnosti, nesanice, manije ili funkcionalnog poremećaja drugih organa.

Kineski filozofi i mislioci drevne Kine verovali su da je mišljenje, mudrost i duhovne aktivnosti ljudskog tela reakcije srca.

Npr. telo je poput dobro opremljenog automobila sa potpuno funkcionalnim delovima. Ali ako nema vozača, automobil ne može da krene ma koliko odličan bio. Mentalne aktivnosti deluju poput vozača.

„Kada je neko preterano radostan, duh se rasipa i više se ne može čuvati“, kaže Lingshu.

Međutim, u TKM radost se odnosi na stanja uznemirenosti ili preteranog uzbuđenja, a ne na pasivniji pojam dubokog zadovoljstva. Najviše pogođeni organ je srce. Prekomerna stimulacija može dovesti do problema sa požarima srca koji su povezani sa simptomima kao što su osećaj agitacije (predstavlja stanje mentalne ekscitacije (nadraživanja) sa nesvrsishodnom motornom aktivnošću koja varira od blagog nemira do veoma izraženih nekoordinisanih pokreta),  nesanica i lupanje srca.

Hrana za srce: paradajz, orasi, celer, borovnice, crveno grožđe, seme bundeve, brokoli, šargarepa, pasulj sigurna sam da ima još toga. Svakako pijte Zeleni čaj po mogućnosti da nije u filter kesicama.

Vežba za Srce

Sedite udobno, neka leđa budu prava, dah miran, blagi osmeh na licu zatvorenih očiju. Pratite svoje disanje, udah…….. izdah. Ne menjajte ništa u svom disanju, samo budite svesni udaha i izdaha. Dišite mirno, dišite na nos.

Povežite se sa svojim srcem. Možete da stavite ruku na svoje srce. Ili levu ili desnu. Osetite kako dah počinje u srcu i izdah izlazi iz srca. Imate osećaj da vaše srce „diše“.

Budite ljubazni prema sebi tokom udaha i izdaha. Osetite toplinu u predelu vašeg srca dok dišete Lagano. Mekano. Nežno. Ostanite u tom osećaju mira i ljubaznosti prema sebi 10-15 minuta.

Završite vežbu svesnim dugačkim udahom i izdahom. Polako otvorite oči.

Ova vežba pomaže u snižavanju krvnog pritiska, usporavanju i ujednačavanju srčanog ritma, suzbijanju straha, razvijanju hrabrosti, poboljšanju imunog sistema.

Imala bih još mnogo toga da pišem o srcu. Ono što je najvažnije:

“Negujte svoje srce, negujući svoj život!”

Preporučujem i vežbu Ujednačenost koja je sastavni deo programa redovnih časova Ćigonga u sali UK „Parobrod“ ili online putem zatvorene FB grupe.

Priključite se na časove Ćigonga ponedeljkom i sredom od 10h prepodne u sali UK “Parobrod”, Kapetna Mišina 6a, Beograd gde vežbate zajedno sa mnom i Ćigong grupom Centra OSAM, otvoren čas je 03.10.2022. ponedeljak u 10h

ili u toku dana kada vama odgovara snimak je dostupan ukoliko želite da vežbate online,

klik na link: https://www.facebook.com/groups/483056167021552

Želim vam Mir u Srcu i Osmeh na licu!

Vaša instruktorka Valentina Šljivić

@ Copyright OSAM

Ukoliko želite da podelite tekst, molimo da navedete izvor. Kopiranje teksta ili uzimanje njegovih delova dozvoljeno je ukoliko navedete kao izvor blog centra OSAM. Hvala!