VAGUS NERV – njegova važnost i značaj

17 јануара, 2019 Valentina Šljivić

Vagus nerv je najduži nerv u telu proteže se kroz vrat, spušta preko grudnog koša, pluća, do srca, zatim stomaka i digestivnog trakta, sve do prepona, povezujući i ostale organe jetru, slezinu, bubrege sa mozgom. Vagus nerv pomaže telu za savršeno funkcionisanje rada organa i utiče na emotivno stanje čoveka. Poboljšava rad žlezda i stvara osećaj blagosti, prijateljstva, sreće i dobrobiti kako za sebe tako i za druge.

Vagusni ton je stanje kome se nalazi vaš nervni sistem. Vagusni ton poboljšava funkciju mnogih telesnih sistema, uključujući nivo šečera u krvi, smanjuje rizik od moždanog udara i kardiovaskularnih oboljenja, smanjuje krvni pritisak i poboljšava varenje kroz optimalnu proizvodnju digestivnih enzima.

Utiče na oslobađanje oksitocina, hormona koji je važan u društvenoj vezi. Istraživanja su utvrdila da je veći vagusni ton povezan sa većom bliskošću i većim altruističkim ponašanjem.

Dubokim disanjem – prirodnim disanjem poboljšavate vaš vagusni ton. Disanjem celim telom povećavate ton vašeg vagusnog nerva.

Prirodnim disanjem podstičemo bolji rad autonomnog nervnog sistema, naš simpatički i parasimpatički sistem.

Funkcija Vagus nerva je da  prenosi informaciju iz mozga do organa i da prima informaciju iz organa i prenesi ih do mozga.  Svaki organ u telu je povezan sa vagus nervom. Vagus nerv je odgovoran za govor, gutanje, varenje, usporavanje pulsa, odmor i oporavak od stresa koji dolazi iz okruženja.

Parasimpatički i simpatički nervni sistem. Oba sistema posedujete, i deo su autonomnog nervnog sistema i svaki od njih ima suprotnu funkciju:

Parasimpatički je odgovoran za opuštanje, smirivanje posle aktivnosti i početak nekih unutarnjih telesnih aktivnosti kao što su varenje

Kada opasnost prođe, parasimpatički nervni sistem ponovo vraća telo u normalu, u opušteno stanje. Sposobnost  da se lako prebacite iz moda „bori se ili beži“ u mod „odmaraj se i vari“ pokazuje stanje vašeg vagusnog tona.

Vagus nerv ima visok ton kada– imamo dovoljno energije, dobro varenje i pravilan rad srca, stabilno raspoloženje, razumevanje i saosećanje za druge, sposobni smo da se lako nosimo sa stresom, problemima i izazovima, lako se oslobađamo stresa i vraćamo u stanje mira i opuštenosti. Sve navedeno utiče na jačanje imunog sistema.

Vagus nerv

Vagus nerv je takođe važan za osećaj intuicije. To je onaj  “osećaj u stomaku” koji nam pomaže da obratimo pažnju na suptilne i važne detalje kod donošenja odluka i pravljenju izbora.

Vagus nerv se aktivira svaki put kada smo dirnuti nečijom dobrotom, plemenitošću, dragošću ili  kada slušamo muziku koja nas inspiriše ili kada se opustimo u društvu osoba koje volimo.

Sada možete da sagledate važnost prirodnog, abdominalnog disanja i koje su sve mogućnosti da sa malo znanja, osvešćenosti i vremena dovedete sebe u harmoniju i da znate šta da uradite kada osetite da ste van ravnoteže.

O terminu radionica Prirodno disanje – kretanje Ćija energije potražite više informacija putem e-mail: info@osam.rs ili fb profilu: https://www.facebook.com/osam8eight/

Tekst priredila: Valentina Šljivić

Izvor: Internet

@copyright 2019 OSAM – tekst možete podeliti i navesti izvor. Hvala!