Važnost osmehivanja – taoistički pristup

17 јануара, 2019 Valentina Šljivić

Kineska medicina temelji se na teoriji pet elemenata: zemlja, drvo, vatra, voda i metal. Kineska medicina veruje kako postoji veza između vaših organa i emocija, jer je svaki od pet elemenata povezan s određenim organom. Uravnotežavanjem organa povezanog s određenom emocijom, uravnotežujete i određenu emociju. Isto tako, ponekad je organ izvan ravnoteže, te uzrokuje emocionalnu nestabilnost.

Prema teoriji pet elemenata, organi deluju u parovima (yin i yang).

Povezani organi su:
• Pluća – debelo crevo
• Bubrezi – mokraćni bešika
• Jetra – žučna kesa
• Srce – tanko crevo
• Slezina – želudac

Sve emocije pakuju se u organima kao npr. tuga u plućima, bes u jetri, nemir u srcu, briga i zamišljenost u slezini, a strah u bubrezima.
Jednostavnim davanjem pažnje – energije organima i ispunjavanje zdravom energijom kao što je osmeh i disanje (više kiseonika i bolji protok krvi), možete otpustiti emocionalno đubre spakovano u vašim organima i tako uspostaviti ravnotežu na fizičkom i emocionalnom nivou.

Mnoge stare kulture koriste Unutrašnji Osmeh kao isceljujuću i meditativnu praksu. Taoisti veruju kako je zadržavanje osmeha na vašem licu i njegovo usmeravanje prema unutra, vašim organima i unutrašnjem telu, ključ za dobro zdravlje i dugovečnost.

osmehivanje

Osmeh je zarazan i on ima moć da transformiše negativnu energiju u pozitivnu. Isto tako, kada smo namršteni i namrgođeni, takav stav potiskuje dobro funkcionisanje našeg imunog sistema, zatim povećava stres pri čemu dolazi do sužavanja kanala za protok energije koja se zatim blokira.

Korisno je zapamtiti da nam za osmeh treba samo 26 mišića, a za mrštenje čak 62. Ako se nasmešite, odmah ćete osetiti razliku i energetski jači protok.

Tekst priredila: Valentina Šljivić

@copyright OSAM

Tekst možete podeliti i navesti izvor. Hvala!