Značaj masaže stopala

2 маја, 2019 Valentina Šljivić

Poznato je da masaža ima mnoge terapijske benefite. Od toga da poboljšava odmor i opuštanje celokupnog organizma do poboljšanja cirkulacije u svim organima u telu. Ne samo odrasli, već i deca imaju velike koristi od masaže stopala, pa i male bebe kojima veoma prija masaža.

Prema tradicionalnoj kineskoj medicini najveći benefit za organizam svakog čoveka ima masaža stopala. Stopala su povezana sa svim organima u telu i masažom određenog područja stopala, poboljšavamo i rad unutrašnjeg organa na našem telu.

Dijagram refleksnih zona na stopalima i povezanost sa unutrašnjim organima prema tradicionalnoj kineskoj medicini

Masaža stopala je savršen način za opuštanje, cirkulaciju i protok energije u čovekovom telu. Bez obzira da li ste zdravi ili imate neki zdravstveni problem, svakodnevnom masažom stopala poboljšavate vaše mentalno i emocionalno zdravlje.

Ono što je potrebno jeste da izmasirate vaša stopala 10-15 minuta pre spavanja. Nije potrebno nikakvo posebno znanje ili obuka.  Dovoljno je da imate neko ulje pri ruci, ako nema ništa, ima neko maslinovo, u krajnjem slučaju jestivo, i da dok se opuštate uz muziku, priču sa ukućanima ili provodite u miru sa sobom, izmasirate nasumično oba stopala. Što se više budete opuštali, pokreti će biti prirodniji i telo će vam davati komande gde je potrebno preći više puta.

Da ne bude da sam ja ili neko drugi to izmislio, sprovedene su desetinama godina unazad i naučne studije o prednostima masaže stopala koje se primanjuju na različitim zdravstvenim dijagnozama i fizičkim dobima pacijenata.

2014 – na gerijatrijskoj populaciji pokazalo se da 15 minutna masaža poboljšava fizičko, psihičko i emocionalno stanje.

2015 – studija o akupresuri otkrila je da masaža stopala znatno ublažava znakove i simptome različitih alergija, mučnine, povraćanja, boli i stresa kod zdarvih učesnika.

Posebno su značajni rezultati kod dijabetičara sa perifernom neuropatijom, gde su rezultati poboljšanja viđeni već nakon prve nedelje.

Masaža stopala postiže veoma značajne razultate kod post operativnih zahvata teških oboljenja. Smanjuje bol i poboljšava vitalnu funkciju kao što su krvni pritisak, otkucaji srca i brzina disanja, smanjuje i postoperativne bolove.

Kod postoperativne anoksioznosti. Pacijenti često osećaju osećaj teskobu, koja već posle jednog do dva minuta nestaje nakon masaže stopala.

Zatim kod pacijenata sa dijagnozom demencije gde se pokazuje pozitivna promena u budnosti, opuštenosti i poboljšanom raspoloženju, koja se naziva i tiha prisutnost.

Najkorisnija je masaža stopala pred spavanje. Zašto? Prema istraživanjima, najkorisnija je masaža stopala nakon vežbanja, odnosno nakon celodnevnih napora i korišćenja tela. Jednostavno, da se telo opusti uveče pred spavanje nakon svih aktivnosti.

Srećno u masaži svojih stopala!!!

Tekst priredila: Valentina Šljivić

@copyright 2019 OSAM

Ukoliko želite da kopirate tekst i podelite, molimo da navedete izvor. Hvala!

1 Comment on “Značaj masaže stopala

Comments are closed.